Top 10: Locuri in care ar putea trai extraterestrii

Data publicarii: 13-06-2010 | Diverse

Cursa pentru gasirea vietii in galaxie, dincolo de granitele Pamantului s-a intetit in ultimii zeci de ani si chiar daca nu avem inca dovezi clare cu privire la existenta extraterestrilor, se pare ca spatiul este un loc foarte primitor.

In acest moment avem teorii despre unde se ascunde viata. Iata cateva din locurile unde am putea gasi forme de viata extraterestre, inteligente sau nu.

- Pe primul loc este chiar Pamantul. Pana acum au fost identificati peste 20.000 de meteoriti pe Pamant si multi contin compusi organici. In 1996, un grup de oameni de stiinta au anuntat ca au descoperit posibila viata pe un meteorit gasit in Antarctica care provenea de pe Marte. Nici acum problema nu a fost clarificata.

- Urmatoarea frontiera in explorarea spatiala este planeta Marte, dar este arida si mediul de acolo ne impinge sa credem ca doar forme simple de viata ar putea supravietui. Exista dovezi ca planeta rosie a fost mult mai calda si mai primitoare in trecut. In 2008, Phoenix Mars Lander a trimis imagini cu bucati de gheata sub suprafata martiana, un pas foarte important pentru identificarea vietii microscopice.

- Europa este un satelit al planetei Jupiter care ar putea adaposti chiar viata complexa, nu numai microorganisme. Oamenii de stiinta au teoretizat de mult ca sub suprafata de gheata a satelitului se afla un ocean lichid de apa.

- Calisto este tot un satelit al lui Jupiter si pana de curand astronomii credeau ca este lume moarta si neinteresanta, dar o survolare facuta de catre sonda spatiala Galileo a aratat ca are un camp magnetic foarte variat si chiar un ocean.

- Titan este singurul satelit natural despre care se stie ca are o atmosfera densa, are suprafata acoperita de munti, lacuri si rauri, fapt care i-a determinat pe astronomi sa considere aceasta lume ca un al doilea Pamant, in sistemul nostru solar. Substante organice au fost detectate deja in atmosfera, dar lichidul de pe Titan nu este apa, ci metan, iar cercetatorii se asteapta sa gaseasca viata pe baza de metan.

- Si Enceladus este un candidat important. Cassini a observat gheizere care aruncau in atmosfera gheata si gaze, printre care hidrogen, azot si oxigen, toate substante cheie pentru viata.  Mai mult, temperatura si densitatea gheizerelor indica o sursa de apa sub suprafata.

- Dincolo de sistemul nostru solar, urmatorii candidati sunt exoplanetele. Numai Calea Lactee adaposteSte peste 400 de miliarde de stele, o mare parte din sistemele acestea solare avand planete. Si asta doar in galaxia noastra. Cea mai promitatoare exoplaneta este HD 209458b care are in atmosfera, potrivit discovery.com, apa, metan si dioxid de carbon.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: