Barroso are o viziune apocaliptica despre UE: Democratia europeana este in pericol

Data publicarii: 17-06-2010 | International

Democratia insasi este in pericol in tarile europene cu probleme grave de deficit bugetar! Avertismentul, poate cel mai grav din cele auzite pina acum, a fost lansat de insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, Barroso le-ar fi spus saptamana trecuta unor lideri de confederatii sindicale din Europa ca statele din sudul continentului - Grecia, Spania si Portugalia mai ales - ar putea cadea prada loviturilor militare si revoltelor violente provocate de faptul ca guvernele acestor tari risca sa ramina fara niciun ban.

Barroso a prezentat, potrivit aceluiasi ziar, o viziune pur si simplu "apocaliptica" in cazul in care guvernele din statele cu probleme de deficit bugetar renunta sau refuza sa aplice pina la capat masurile de austeritate bugetara, care sa le permita sa-si revina economic. Toate cele trei state mentionate - Grecia, Spania si Portugalia - s-au democratizat abia in anii '70, dupa ani grei de dictatura. De altfel, avertismentul-soc al lui Barroso apare dupa ce s-a aflat ca liderii europeni ar pregati un pachet de ajutor pentru Spania, pachet de sute de miliarde de euro, asemanator cu cel pentru Grecia.

Daily Mail scrie ca alte tari din Uniunea Europeana care se confrunta deja cu proteste legate de masurile de austeritate sunt Italia, Ungaria si Romania, unde salariile din sectorul public urmeaza sa fie reduse cu 25%. Tonul socant al avertismentului lui Barroso - cunoscut ca un lider optimist si foarte cumpatat in afirmatii radicale - subliniaza ingrijorarea majora de la Bruxelles ca actuala criza a deficitelor bugetare risca sa duca nu doar la colapsul monedei euro, ci al Uniunii Europene insasi si in primul rand al democratiilor fragile, mai scrie cotidianul britanic.

Integral in Realitatea.net