Ezitarile Bulgariei fac loc Romaniei in South Stream

Data publicarii: 18-06-2010 | Economie

Romania ar putea inlocui Bulgaria in proiectul de gazoduct, dupa ce Sofia a semnalat ca ar renunta la alte doua proiecte energetice majore dezvoltate cu Rusia.

Monopolul gazului rusesc Gazprom va inlocui foarte probabil Bulgaria cu Romania in proiectul gazoductului South Stream, dupa ce Sofia a dat semnale confuze cu privire la participarea sa in alte doua proiecte energetice dezvoltate cu Rusia, anuntand ca renunta la constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis si ca ingheata proiectul centralei nucleare pe care urma sa o construiasca cu ajutorul Rusiei la Belene. 

Potrivit cotidianului rusesc Kommersant, expertii gigantului energetic rusesc calculeaza in prezent costurile totale ale unui eventual tronson romanesc al gazoductului South Stream. Schimbarea de optica a rusilor de la Gazprom a venit dupa ce, pe parcursul a numai o saptamana, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, a retractat si a reafirmat ca Sofia se retrage  din proiectele Burgas-Alexandroupolis si Belene. Saptamana trecuta, Borisov le-a spus ambasadorilor UE la Sofia ca tara sa se retrage din oleoductul Burgas-Alexandroupolis, pentru care in 2008 a semnat un acord cu Rusia si Grecia.

Declaratia premierului a fost urmata de un comunicat care preciza ca guvernul nu a luat inca o decizie, ca asteapta o evaluare a impactului asupra mediului. Comunicatul a fost urmat de noi declaratii ale premierului, care prognoza o evaluare de mediu negativa pentru proiectul estimat la 900 milioane euro.

Integral in Romania Libera