Trichet: Germania si Franta au contribuit la izbucnirea crizei deficitelor

Data publicarii: 21-06-2010 | International

Europa nu va permite statelor membre cu economii mai slabe sa se prabuseasca sub povara propriilor datorii, spune presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat, duminica, de Welt am Sonntag.

Presedintele BCE considera ca Franta si Germania au contribuit la actuala criza europeana a deficitelor prin exemplul slab dat celorlalte state ale Uniunii in domeniul fiscalitatii. Trichet spune ca marile puteri europene au permis o relaxare a disciplinei bugetare in Uniune prin incalcarea Pactului de Stabilitate in 2004, conform publicatiei germane Welt am Sonntag.

Trichet a sustinut din nou decizia BCE din luna mai, de a cumpara obligatiuni suverane pentru a calma pietele secundare si pentru a reduce costul imprumuturilor externe pentru Grecia si alti membri ai Uniunii care se confrunta cu dificultati financiare majore.

"Situatia a fost dramatica. Europa s-a situat la epicentrul crizei in acel moment", a spus Trichet. Decizia controversata de a cumpara obligatiuni guvernamentale a creat o ruptura la nivelul conducerii BCE, si printre opozantii lui Trichet s-a numarat si presedintele bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber.  Acesta a criticat decizia institutiei lui Trichet de a cumpara datorii ale tarilor cu deficite excesive, intrucat ar crea "riscuri serioase asupra stabilitatii" financiare.

"Mi-as fi dorit ca publicul german sa reactioneze cu aceeasi indignare pe care au aratat-o vis-a-vis de decizia noastra de cumparare de obligatiuni guvernamentale, la incalcarea Pactului de Stabilitate, in 2004", a spus Trichet.

NewsIn