Vacanta mare, nostalgia angajatilor

Data publicarii: 21-06-2010 | HR/Cariere

Temperaturile mult prea ridicate din timpul verii duc la o scadere semnificativa a gradului de concentrare a angajatilor si, implicit, a productivitatii. Dar cum sarcinile de lucru nu se vor schimba pe motiv ca este cald afara, iar termenele de predare a proiectelor raman aceleasi, puteti face fata caniculei prin alte metode, precum asigurarea unui confort optim la birou sau stabilirea unui program de lucru mai flexibil.


Scaderea productivi-tatii in randul angajatilor este influentata, in primul rand, de conditiile de lucru in situatiile unor temperaturi extreme. "Caldura excesiva poate genera o scadere a capacitatii de depunere de efort, o scadere a capacitatii de concentrare, oboseala fizica sau psihica", spune Cristina Nicule, psiholog si consultant Danis Consulting. Pe langa acest motiv, Nicule precizeaza ca pe timpul verii apare si "factorul psihologic numit concediu", care reprezinta acea perioada de dinainte sau de dupa concediul de odihna cand randamentul poate fi scazut. "Apropierea concediului poate face ca angajatul sa intre deja in atmosfera de vacanta, iar intoarcerea poate crea nevoia de reacomodare la programul de lucru pentru o perioada de timp", explica psihologul.
 
In plus, trebuie luat in calcul si faptul ca pe timpul verii numarul concediilor este mult mai mare, fapt ce duce la o reducere a personalului si la o supraincarcare a celui ramas. "De «vina» ar putea fi chiar sistemul de invatamant romanesc, ce include «vacanta mare», care isi pune amprenta asupra angajatilor ulterior terminarii studiilor", considera Constantin Stan, consultant asociat Ascendis, care aminteste ca o cauza a scaderii productivitatii poate fi si perioada sesiunilor de exame-ne in facultate in primele luni de vara.

Apa si aer conditionat, 
obligatoriu

Echipa de conducere nu trebuie sa plece de la premisa ca vara aduce obligatoriu scaderea randamentului. Aplicarea unei evaluari poate fi solutia pentru identificarea problemelor. "Angajatorul poate analiza situatia urmarind un set de indicatori clari de performanta in diferite domenii de activitate din organizatie", completeaza Nicule. Printre cei mai afectati angajati sunt cei care lucreaza in afara biroului sau cei care nu beneficiaza de conditii normale de munca la serviciu. "Categoriile cele mai expuse scaderii productivitatii sunt cele de la nivel de executie si cele care efectueaza munca
 de teren, precum echipele tehnice sau de vanzari de teren", apreciaza Alina Negrea, senior partner APlus Performance.

Pentru joburile care necesita munca la birou, conditiile optime de lucru ar trebui indepli-nite de catre angajatori prin achizitionarea unei instalatii de aer conditionat si asigurarea de lichide pentru intreg programul. "Vara se recomanda utilizarea aerului conditionat, dar acesta trebuie sa fie la o temperatura cu numai cinci grade Celsius mai mica fata de temperatura de afara, iar furnizarea apei potabile este obligatorie pentru angajatori cand temperatura depaseste 35 de grade", sustine Cristina Toma, wellness&small business coach Zona Wellness.

Integral in Romania Libera