SUA anihileaza cel mai mare cartel al cocainei din lume

Data publicarii: 21-06-2010 | Finante-Banci

Traficantii cu tentacule in intreaga America de Sud exportau cocaina catre toate continentele cu ajutorul unei flotile de submarine. Zeci de membri ai conducerii celui mai mare cartel al cocainei din intreaga lume, care rula si spala zeci de miliarde de dolari din comertul cu "moartea alba", au fost arestati saptamana trecuta in Columbia si in alte state sud-americane, intr-o operatiune coordonata de Agentia Anti-Drog si de Serviciul de Vami si Imigratie (ICE) al Statelor Unite.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph si CBS News, care citeaza agenti ai ICE, operatiunea "Malurile Pacificului" a destructurat cea mai mare organizatie de trafic de cocaina din istorie, care controla peste 50% din importurile ilegale din SUA, adica 912 tone de cocaina anual, estimata la valoarea de 24 miliarde dolari. Statele Unite sunt cel mai mare consumator la nivel mondial, insa supercartelul opera si exporta drogul de lux catre toate continentele lumii, mai putin Antarctica.

Conform ultimului raport anual al Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNDOC), dat publicitatii saptamana trecuta, totalul cocainei aduse anul trecut in America de Nord se ridica la valoarea de 38 miliarde dolari, ceea ce arata ca restul organizatiilor criminale care opereaza pe piata americana se limitau sa aduca in SUA si Canada o cantitate in valoare de numai 14 miliarde dolari. "Acest caz este... - nu, nu este mare... Este enorm!

Tentaculele lor ajung peste tot pe glob", a declarat un oficial ICE, precizand ca grupul de crima organizata dispunea de o flotila de submarine artizanale, in valoare de un milion de dolari fiecare, cu care transportau drogurile catre Mexic, de unde ajungeau apoi in SUA, Europa, Africa si Asia. Conform anchetatorilor, traficantii operau o adevarata retea de laboratoare ultramoderne, amplasate adanc in jungla andina, unde rafinau frunzele de coca, cumparate pe sume modice de la taranii columbieni. Toate operatiunile erau securizate de mercenari platiti, proveniti din randurile miscarilor de gherila de extrema stanga sau de extrema dreapta care controleaza bucati din teritoriul Columbiei.

Integral in Romania Libera