Tribunalul Brasov a respins cererile de intrare in faliment a companiei Rafo

Data publicarii: 22-06-2010 | Economie

Tribunalul Brasov a respins, luni, cererile de intrare in faliment a companiei Rafo si a dispus inchiderea procedurii de reorganizare judiciara a companiei, ceea ce implica reintroducerea societatii in activitatea economica, au declarat marti reprezentantii casei de avocatura Bostina si Asociatii.

Rafo a fost reprezentata in instanta de casa de avocatura Bostina si Asociatii si cabinetul de avocat Constantin Covoran, iar sentinta a fost pronuntata dupa 11 zile de deliberare, la 21 iunie.

Tribunalul Brasov a respins ca "nefondate opozitiile, obiectiunile, memoriile si contestatiile formulate cu privire la propunerea de inchidere a procedurii de reorganizare, a luat act de renuntarea SC Rafinaria Darmanesti la judecata contestatiei, a respins cererile de aprobare a intrarii in faliment a SC Rafo SA, a admis cererea administratorului judiciar si (...) a dispus inchiderea procedurii reorganizarii judiciare a SC Rafo SA". 

Conform legii, reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform unui program de plata a creantelor. Procedura de reorganizare judiciara se inchide prin sentinta in urma indeplinirii tuturor obligatiilor de plata asumate in planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic.

In intervalul 2005-2008, Rafo a inregistrat pierderi cumulate de peste 130 milioane euro, iar cifra sa de afaceri a scazut de la peste o jumatate de miliard de euro in 2004 la 104,8 milioane euro in 2008, an in care activitatea sa a fost oprita, in vederea reorganizarii.

La sfarsitul anului trecut, Executivul a adoptat un memorandum prin care isi arata disponibilitatea de a acorda o garantie de stat de 330 milioane euro pentru Rafo Onesti. Decizia urma sa duca, potrivit premierului Emil Boc, la "salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de munca".

Decizia de acordare a acestei garantii lua in calcul revenirea Rafo in proprietatea statului. In replica, directorul general al Rafo Onesti, Miroslav Dermendjiev, i-a spus presedintelui tarii ca da "toate asigurarile si toate garantiile, tot ceea ce doreste", pentru ca statul sa nu plateasca in locul rafinariei pentru imprumuturile bancare.

NewsIn