Doua milioane de romani lucreaza la negru

Data publicarii: 23-06-2010 | Economie

O treime dintre salariati isi primeste banii in plic, fara ca angajatorul sa achite vreo taxa la stat. Fenomenul a inflorit mai ales acum, in perioada de criza.

Circa o treime dintre romanii care muncesc in tara isi primesc banii la negru, arata estimarile EVZ, bazate pe datele statistice. Este vorba de aproximativ doua milioane de persoane care primesc salarii in plic, fara sa plateasca taxe la stat.

Exista mari diferente intre datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) privind numarul de persoane care lucreaza oficial si cele care sunt platite pentru o munca prestata.

Peste sase milioane de "persoane ocupate"

Daca la sfarsitul primului trimestru din 2010 efectivul salariatilor oficiali din economie era de 4,3 milioane de persoane, populatia ocupata se cifra la 6,48 milioane de persoane, potrivit datelor statistice oficiale.

 

Populatia ocupata, conform metodologiei bazate pe anchetele AMIGO, cuprinde toate persoanele care muncesc, in baza unui contract formal sau informal, in schimbul unei remuneratii, a explicat Vergil Voineagu, seful INS.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: