Protectia Consumatorilor: Atentie la super-ofertele bancilor

Data publicarii: 23-06-2010 | Finante-Banci

Bancile trebuie sa prezinte inainte de semnarea unui contract nou de credit un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului (DAE, formula de calcul a dobanzii si suma totala ce urmeaza a fi rambursata), ceea ce va permite o comparare transparenta a ofertelor bancilor si alegerea celei mai avantajoase, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Contractul de credit trebuie studiat in liniste acasa, recomandandu-se si opinia unui consultant, mai spune ANPC, care aminteste ca pentru orice derogare bancile trebuie sa ceara acordul scris al consumatorului. "ANPC recomanda consumatorilor sa fie reticenti cu astfel de solicitari", spun oficialii institutiei.

Pentru contractele de credit existente, noul act normativ da dreptul consumatorilor sa refuze comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor (comision de plata a ratei in avans, comision pentru plata prin intermediar etc.).

In maxim 90 zile, incepand cu 21 iunie 2010, institutiile de creditare vor trimite clientilor acte aditionale de modificare a contractelor existente. Pentru orice obiectii legate de aceste modificari ale contractelor in vigoare, creditorul trebuie notificat in scris, altfel se prezuma acceptarea tacita.

ANPC atrage atentia ca bancile ar putea trimite clientilor actuali si oferte de modificare a contractelor de credit existente care insa nu au legatura cu dispozitiile OUG nr. 50/2010, cum ar fi trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa.

Consumatorii nu sunt obligati sa accepte aceste oferte, chiar daca li se propune o dobanda mai mica, ANPC recomandand urmarirea nivelului dobanzilor de pe piata, la momentul respectiv, pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: