Creditarea a sporit usor in luna mai, cu 2% fata de nivelul din urma cu un an

Data publicarii: 24-06-2010 | Finante-Banci

Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in luna mai, cu 1,4% fata de nivelul din aprilie, la 203,112 miliarde lei (48,6 miliarde euro), iar in ritm anual a trecut pe crestere - cu 2%, de la o scadere de 0,1% in aprilie, potrivit datelor prezentate joi de BNR.

Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai slab si in mai, scazand cu 0,1%, pana la 78,08 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 2,4%, la echivalentul a 125,04 miliarde lei. Evolutia a fost influentata, insa, de aprecierea leului, care a castigat in mai 1,1% fata de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

In aceste conditii, imprumuturile in valuta au ajuns sa reprezinte 61,6% din creditul total. Ponderea ridicata a creditului in valuta reprezinta una din principalele vulnerabilitati ale sistemului bancar romanesc, dupa cum au avertizat in repetate randuri o serie de analisti.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a urcat cu 0,1% fata de aprilie, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 2%, la valoarea echivalata in lei. Creditarea companiilor a evoluat mai slab, cu o scadere de 0,3% pe componenta in lei si un avans de 2,7% la imprumuturile in valuta.

Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in mai cu 5,4% fata de luna simiara din 2009, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 4,6%. Chiar si creditele acordate companiilor au scazut in mai in ritm anual, cu 4%, dar au sporiut cu 9% la cele in valuta.

Creditarea statului a crescut in luna mai, astfel incat creditul guvernamental - care include finantarile acordate administratiei centrale si locale, sistemelor de asigurari sociale si titlurile de valoare negociabile emise de aceste sectoare institutionale - a sporit cu 1,7%, pana la 53,18 miliarde lei (12,7 miliarde euro), nivel mai mare cu 60,3% fata de cel din urma cu un an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: