Nokia va utiliza software Linux pentru telefoanele din seria N

Data publicarii: 25-06-2010 | IT&C

Grupul finlandez Nokia Oyj, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, va utiliza sistemul de operare Linux MeeGo pentru viitoarele sale telefoane mobile din seria N, in speranta ca noua platforma ii va creste sansele de a concura cu rivalii Apple Inc si Google Inc, transmite Reuters.

Telefoanele din seria N au fost timp de multi ani bijuteriile coroanei pentru Nokia si inainte de lansarea iPhone in 2007 au dominat piata telefoanelor mobile inteligente (smartphone).

Urmatorul smartphone de la Nokia, modelul N8, va fi utimul telefon din seria N care va utiliza platforma software Symbian. Chiar daca Symbian este in prezent lider de piata pentru smartphones, in ultimii ani insa, odata cu cresterea iPhone, cota sa de piata a inceput sa scada.

In ultima vreme versiuni ale sistemului de operare Linux, printre care se numara Android (Google), LiMo si webOS (Palm), si-au crescut cota de piata pe piata de dispozitive mobile. Potrivit firmei de consultanta Gartner, in primul trimestru al acestui an cota de piata a telefoanelor Linux a crescut la 14 procente de la 8,5 procente in urma cu un an.

Linux este cel mai popular tip de sistem de operare open-source disponibil catre public. Rivalul sau direct pe piata computerelor personale este sistemul Windows, produs de Microsoft.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: