Angajatorii au obligatia de a consulta sindicatele inaintea concedierilor colective

Data publicarii: 31-08-2006
Angajatorii au obligatia sa notifice in scris decizia de a face concedieri colective si sa se consulte cu sindicatele pentru a gasi solutii si mijloace de evitare a concedierilor, prevad noile modificari ale Codului Muncii, aprobate, miercuri, in sedinta de Guvern. "Angajatorul are obligatia sa notifice in scris intentia de a face concedieri", a declarat, miercuri, ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Daca nu se gaseste nicio solutie, angajatorul trebuie sa informeze in scris Inspectoratul Terirorial de Munca si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Aceste obligatii sunt valabile indiferent daca decizia de concediere a fost luata de angajator sau de o intreprindere care detine controlul angajatorului.

Modificarile la Codul Muncii mai reglementeaza si stabilirea vechimii in munca. Pana la 31 decembrie 2008 vechimea in munca se va proba cu carnetul de munca. In lipsa carnetului, vechimea in munca se va stabili in instanta. Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor pana la 30 iunie 2009. Inspectoratele de munca ce detin carnete de munca le vor elibera pana la aceeasi data.

Modificarile Codului Muncii mai prevad si plata egala atat a salariatilor cu contract de munca permanent, cat si a celor cu contract pe durata determinata, care desfasoara o activitate similara. De asemenea, orice discriminare intre femei si barbati la stabilirea drepturilor salariale pentru aceeasi activitate este interzisa.

In ceea ce priveste activitatea de noapte, durata normala de lucru nu va fi mai mare de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de trei luni. Cei care desfasoara o activitate de noapte in conditii speciale, nu vor munci mai multe de opt ore pe parcursul a 24 de ore.

Muncitorii angajati cu o fractiune de norma nu mai sunt obligati sa munceasca un minim de doua ore pe zi si de zece ore pe saptamana.
 
Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: