Scoala vietii sau facultate?

Data publicarii: 28-06-2010 | HR/Cariere

Peste numai cateva zile incep inscrierile pentru admitere in universitati. Daca in urma cu 20 ani era de neconceput sa visezi la un job de intelectual fara a avea studii superioare, realitatea zilelor noastre ne demonstreaza ca si persoanele care nu au trecut prin cei trei sau patru ani de facultate isi cladesc cariere solide bazandu-se pe experienta personala, pe ceea ce popular se numeste scoala vietii sau reusind sa fie propriii lor profesori.

Este esentiala absolvirea unei fa-cultati in zilele noastre? Specia-listii in resurse umane sunt de parere ca angajatorii se uita in CV-urile candidatilor atat la experienta acumulata, cat si la nivelul studiilor detinute. Numarul exagerat de universitati din Romania ii determina pe unii sa spuna ca numai daca nu vrei nu faci facultate in tara noastra. Tot specialistii in re-surse umane adauga insa ca 8 dintre primii 10 bogati ai lumii nu sunt absolventi de studii superioare, lucru de care nu le este tocmai rusine.

Modelul comunist

"Acum 20 de ani, succesul profesional era decis majoritar de un singur factor: cat de multa carte faceai, adica ni-ve-lul de studii si notele scolare, pe baza carora se facea repartizarea la locul de munca. De atunci sistemul s-a schimbat", spune Eduard Ezeanu, consilier in cariera la Career Experts. Consilierul spune ca a vazut in ultima perioada oameni care fac cate doua fa-cultati si trei masterate si totusi nu au parte de succes profesional.

Integral in Romania Libera

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: