Primariile datoreaza 1,6 miliarde euro bancilor din Romania

Data publicarii: 28-06-2010 | Finante-Banci

Cea mai mare banca din sistem are de recuperat de la autoritatile publice locale 1,2 miliarde euro. Peste 3.200 de primarii au credite la banci de circa 1,6 miliarde euro la bancile din Romania, unele dintre imprumuturi avand termen de rambursare de 20 de ani. Din aceasta suma, peste 1,2 miliarde euro reprezinta valoarea totala a imprumuturilor pe care Banca Comerciala Romana le-a acordat autoritatilor publice locale.

Fondurile imprumutate sunt in general pentru lucrari de infrastructura rutiera, canalizare, reabilitare cladiri, spitale, reabilitare energie termica si iluminat public. Cea mai mare banca din sistem are o cota pe piata finantarilor destinate primariilor de aproape 73%, potrivit estimarilor oficialilor BCR.

Bancherii spun ca incearca sa-si ajute clientii sa depaseasca perioada dificila. "Cota de piata a BCR pe segmentul finantarii administratiilor publice locale a crescut in conditiile in care am cautat pentru clientii nostri solutii de depasire a perioadei dificile si continuare a investitiilor in dezvoltarea locala.

Daca la finele anului 2009 aveam o cota de piata de 70,4%, la sfarsitul lunii aprilie aceasta a crescut la 72,6%", a declarat Constantin Cojocaru, director Municipalitati Mari in cadrul BCR. Numai anul trecut BCR a acordat finantari catre primarii de peste 180 milioane euro. Jumatate din banii cu care BCR a imprumutat primariile sunt destinati proiectelor de infrastructura rutiera. Una dintre primariile care a contractat in acest an de la BCR un credit de 100 milioane de lei este Primaria Sectorului 4, la licitatie participand doua banci

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: