Seful Fiscului: Vreau sa starpesc evaziunea. Sunt convins ca nu voi reusi

Data publicarii: 28-06-2010 | Finante-Banci

Presedintele ANAF s-ar declara multumit daca ar putea sa scada frauda fiscala "cu cateva procente". Presiunea controalelor va exploda in perioada urmatoare. Facilitatile pentru firmele in dificultate au fost anulate din cauza celor care le exploateaza ilicit. Fiscul are un dusman invizibil: inventivitatea romanilor.


Lupta cu frauda fiscala se ascute pe masura ce bugetul statului "tipa" dupa venituri. In conflictul dintre evazionisti si organele de control apar insa victime colaterale. Putinele facilitati fiscale implementate de la declansarea crizei, sau chiar anterior acesteia, au fost anulate din cauza celor care le folosesc pentru a evita plata taxelor si pentru a-si spori, in mod ilegal, veniturile.

Ambitii mari

De pilda, facilitatile pentru firmele in insolventa si contractele de drepturi de autor au fost exploatate ilicit de unii antreprenori, suficient de multi, se pare, pentru ca statul sa le considere metode de evaziune fiscala. Si, in cele din urma, sa le anuleze.

"Pe mine, ca organ fiscal, trebuie sa ma intereseze un singur lucru: cresterea incasarilor bugetare, atat pe partea conformarii voluntare, cat si pe partea diminuarii fenomenului de evaziune fiscala", a declarat Blejnar, intr-un interviu pentru "Adevarul".

Cifre care sa arate dimensiunea reala a fraudei fiscale in Romania nu exista. Unii producatori - cei din industria tutunului, de exemplu - fac propriile evaluari, bazandu-se pe pierderile suferite in lantul de productie.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: