Inscrierile la Programul START al ANIMMC incep luni

Data publicarii: 31-08-2006
Inscrierile la programul START al ANIMMC incep luni, 4 septembrie si se vor finaliza vineri, 29 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Cursurile de pregatire antreprenoriala se vor desfasura in Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara si Craiova. ANIMMC  acorda sprijin financiar sub forma de credit bancar in limita maxima a 10.000 euro sau echivalent in lei de catre Banca "CARPATICA" desemnata castigatoare in urma achizitiei publice si ajutor financiar nerambursabil (AFN) in limita a 20.000 RON
 
Prin Ordinul nr 181/2006 al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr 543/23.06.2006, cu completarile ulterioare care au fost publicate in Monitorul Oficial nr 730/25 august 2006, se va derula Programul START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare.

Obiectivul urmarit este acela de a promova un sistem formativ care sa faciliteze mobilitatea tinerilor intre sistemul de invatamant si piata fortei de munca, precum si dezvoltarea aptitudinilor lor antreprenoriale, in scopul implicarii active in structuri economice private. Bugetul alocat  este de 1.350.000 RON
Beneficiarii eligibili sunt: Persoanele fizice; Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale; Persoanele juridice.

Beneficiarii potentiali trebuie sa indeplineasca, cumulativ, la data depunerii formularelor de inscriere urmatoarele criterii de eligibilitate:

Pentru persoanele fizice:

a)sunt cetateni romani;
b)au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani neimpliniti;
c)au studii medii sau superioare definitivate;
d) au obtinut un numar de minimum 50 de puncte, ca urmare a evaluarii datelor din Formularul de inscriere.

Pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale:

a)persoana fizica autorizata sau membrul asociatiei familiale sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani neimpliniti; numai un singur membru al asociatiei familiale poate beneficia de acest curs;
b)persoana fizica autorizata, respectiv membrul asociatiei familiale participant la program este cetatean roman;
c)au cel mult 1 an de la autorizare/infiintare la data depunerii Formularului de inscriere prevazut in Anexa nr. 2 la prezenta procedura.

Pentru persoanele juridice:

a)sunt microintreprinderi conform prevederilor art. 2 si ale art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare; b)au capital social integral privat; c)asociatul ori actionarul solicitant sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani neimpliniti; numai un singur asociat/actionar al persoanei juridice eligibile poate beneficia de acest curs; in situatia in care solicitantul nu este asociat majoritar este obligatoriu sa fie administratorul numit al societatii. Este permisa asocierea cu persoane care au  mai mult de 35 de ani, daca procentul actiunilor detinut de acestea nu este decisiv in luarea deciziilor in cadrul societatii.
b)Asociatul, actionarul majoritar este cetatean roman;
c)au cel mult 2 ani de la infiintare la data depunerii Formularului de inscriere si la data depunerii planului de afaceri corespunzatoare celei de-a II-a etape a programului;
d)au ca obiect de activitate productia de bunuri materiale si/sau prestarea de  servicii;

Nu beneficiaza de prevederile programului: societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare, agentii economici cu activitate principala de comert, activitati de intermedieri financiare, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal, selectie si plasare a fortei de munca, precum si furnizorii de instruire, de servicii de consultanta de orice gen, servicii de publicitate si servicii IT, activitatile de inchiriere (masini, biciclete, etc), sectorul alimentar – servicii de catering, fast-food, organizarea de evenimente, agricultura. De asemenea sunt excluse serviciile oferite de agentiile imobiliare, serviciile de transport si activitatile de export, precum si activitatile care prezinta risc pentru societate (alcool, tutun, arme).

Nu beneficiaza de alocatii financiare nerambursabile acele intreprinderi care au beneficiat de ajutor de stat in valoare de peste 400.000 lei (RON) cumulat in ultimii trei ani sau care vor atinge acest prag in urma obtinerii alocatiei financiare nerambursabile prin acest Program.

Activitatile neeligibile prevazute la alin. (1) si (2), vor fi incluse in contractul de intermediere financiara incheiat intre ANIMMC si banca selectata.

Tipurile de ajutor financiar

Prin Program se organizeaza si finanteaza in etapa I cursuri de pregatire destinate beneficiarilor eligibili in domenii de interes pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobandirii cunostintelor teoretice si cu aplicabilitate practica, necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri, conform tematicii prevazute in Anexa nr. 1 la prezenta procedura.

In vederea implementarii primei etape a Programului, ANIMMC va incheia parteneriate cu institutii publice si/sau private si va contracta furnizori specializati pentru prestarea serviciilor de instruire specifice Programului.
Cursurile de pregatire antreprenoriala se vor desfasura pe parcursul a patru zile lucratoare consecutive, in Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara si Craiova.. Prezenta la cursuri este obligatorie, neparticiparea atragand dupa sine excluderea din Program.

La sfarsitul cursurilor de pregtatire antreprenoriala, fiecare participant care a participat la cursuri, avand o frecventa de cel putin 90%, poate elabora un plan de afaceri in vederea participarii la cea de-a doua etapa.

In etapa a II-a a Programului, se acorda sprijin financiar sub forma de credit bancar in limita maxima a 10.000 euro sau echivalent in lei de catre banca desemnata castigatoare in urma achizitiei publice, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 346/2004 si ajutor financiar nerambursabil (AFN) in limita a 20.000 RON de catre ANIMMC, pentru finantarea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de beneficiarii cursurilor de pregatire antreprenoriala.

Alocatia financiara nerambursabila in cuantum de maximum 40% din valoarea estimata a investitiei, fara TVA, prevazuta in planul de afaceri, nu va depasi, insa suma de 20.000 de RON pe plan de afaceri selectat.
Contributia personala va fi in cuantum de 15% din valoarea estimata a investitiei, fara TVA, nu se accepta contributia in natura.

Planurile de afaceri vor fi selectate de catre o Comisie de evaluare constituita din specialisti din cadrul bancii selectate, ai ANIMMC si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), care are ca scop evaluarea primara a planurilor de afaceri depuse in cadrul programului.

Evaluarea primara a planurilor de afaceri reprezinta evaluarea din punct de vedere a criteriilor de eligibilitate specifice stabilite de banca selectata, ANIMMC si FNGCIMM.

Perioada de inscriere si de depunere a Formularului de inscriere, insotit de documentele justificative este 04 - 29 septembrie 2006. Punctajul obtinut, necesar pentru participarea la prima etapa a programului, trebuie sa fie de minim 50 de puncte din maxim 100 puncte posibil.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: