Minim istoric al leului. Euro a ajuns la 4,3257 lei

Data publicarii: 28-06-2010 | Finante-Banci

Euro a fost cotat luni la 4,3257 lei potrivit cursului de referinta publicat de BNR. Fata de vineri, se inregistreaza o depreciere de 0,449 lei. Cursul BNR este de 3,4996 lei pentru un dolar. Ambele valute sunt in apreciere fata de leu.

Vineri, dupa decizia Curtii Constitutionale care a declarat ilegalitatea masurilor de austeritate, BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2808 lei pentru un euro si 3,4911 lei pentru un dolar.

Euro a crescut luni si pe piata interbancara, atingand un maxim de 4,3315 lei.

Cea mai ridicata cotatie de pana acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicata de BNR la 22 ianuarie 2009.

Potrivit estimarilor economistilor, chiar daca este vorba de un minim istoric al leului de la implementarea politici monetare curente, acesta este doar inceputul picajului monedei nationale.

Vineri, specialistii Bancii Nationale trageau un semnal de alarma spunand ca, daca Guvernul nu va lua urgent masuri de reducere a cheltuielilor, cursul va exploda, iar un euro ar putea ajunge chiar si la 6 lei. Dealerii spun ca de vina pentru cotatia minima de luni sunt de vina si aceste estimari ale directorului BNR, Eugen Radulescu, in masura sa creeze ingrijorare printre investitori.

De asemenea, Adrian Vasilescu,  consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca majorarea inflatiei, o consecinta inevitabila a cresterii TVA-ului, va avea impact si asupra cursului de schimb. "Este un pericol ca o inflatie mare sa determine o depreciere a leului. Trebuie sa avem grija sa nu ajungem acolo", a spus economistul.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: