Nou minim istoric pentru leu: cursul atinge 4,3523 lei/euro
Data publicarii: 29-06-2010 | Finante-BanciBanca Nationala a afisat marti un curs de referinta de 4,3523 lei/euro - un nou minim istoric pentru moneda nationala, dupa ce luni s-a atins un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro dupa cotatia-record din 22 ianuarie 2009, cand BNR afisase un curs de referinta de 4,3127 lei/euro.
Banca centrala a afisat marti un curs de referinta de 4,3523 lei/euro, cu 0,61% mai mult decat luni, sau 2,66 bani. In acelasi timp, leul a scazut si in comparatie cu dolarul, cu 2% sau 7,01 bani, la 3,5697 lei/dolar.
Dealerii sustin ca leul ar mai putea scadea, desi, marti, a fost tranzactionat in crestere pe volume mari, pe piata interbancara. Chiar daca nu exista o legatura directa cu evolutia altor monede din regiune, leul ar trebui sa-si reia tranzactionarea in tandem cu acestea in curand, insa, atat timp cat nu va exista un raspuns clar din partea FMI, moneda nationala s-ar putea sa atinga noi minime.
Nivelul la care ar putea interveni BNR in piata ca sa sustina leul depinde de calculele pe care si le-a facut institutia cu privire la evolutia inflatiei dupa majorarea taxelor si impozitelor, cu precadere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus dealerii.
"Piata a fost lasata libera pe finalul lunii iunie de catre Banca Nationala. Asa se manifesta o piata libera", spune Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.
"Multa lume astapta decizia de vineri a FMI. Cred ca derapajul se va opri si BNR isi va intra in drepturi", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Si monedele din regiune au avut tendinte de depreciere fata de euro. Astfel, zlotul s-a tranzactionat initial de la 4,1483 la 4,10 zloti/euro dupa care a pierdut teren pana la 4,1245 zloti/euro. La randul ei, moneda ungara a scazut cu 0,44% la 287 forinti/euro la jumatatea zilei, dupa ce castigase teren pana la 286,30 forinti/euro.
In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut usor, incadrand rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.
Astfel, in prima parte a zilei de marti, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,96%, in crestere fata de nivelul de 5,84% pe an inregistrat luni, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,46%, de la 6,34% in sedinta precedenta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online