Cu cat se ieftinesc casele anul acesta?

Data publicarii: 30-06-2010 | Imobiliare

INS a publicat o prima valoare a indicelui imobiliar. Potrivit acestuia, preturile au scazut cu 3,9% in primele trei luni ale anului in curs.

Caderea preturilor nu se opreste nici macar in 2010 pe piata imobiliara si, pe ansamblul anului, am putea vedea o ieftinire cu pana la 20%, mai ales in cazul apartamentelor vechi, apreciaza specialistii chestionati de Romania Libera. De altfel, indicele imobiliar calculat de Institutul National de Statistica (INS), in colaborare cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici si BNR, releva deja o scadere de 3,9% in primul trimestru al acestui an.

"Sunt segmente pe care intr-adevar vom continua sa vedem scaderi. Ma feresc sa dau sume exacte pentru ca sunt prea multe incertitudini, dar cred ca pe segmentul apartamentelor vechi scaderea va fi destul de pronuntata fata de anul trecut", spune Ruxandra Cleciu, reprezentant al ARAI. Ceva mai explicit este Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian. "In mod sigur vom avea scadere de cel putin 20% mai ales in ceea ce priveste segmentul rezidential. In unele cazuri, scaderile ar putea chiar sa depaseasca 30%", estimeaza Adrian Crivii.

Atentie la executarile silite

"S-a terminat cu piata imobiliara si sfaturile pentru cumparator. Eu le recomand sa stea cu ochii pe executarile silite", continua expertul. Si Ruxandra Cleciu aminteste de restantele bancare si, implicit, de executarile silite. "Nu avansez sume exacte tocmai pentru ca sunt prea multi factori care pot influenta piata. Cursul valutar, cresterea taxelor si, nu in ultimul rand, bancile. Nu stim cat va mai creste defaultul si s-ar putea sa fie probleme", spune Cleciu.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: