Marirea TVA creste blocajul financiar

Data publicarii: 01-07-2010 | Economie

Cresterea cu 5% a cotei de TVA, de la 19% la 24%, reprezinta majorarea cu mai mult de un sfert a sumei pe care comerciantul trebuie sa o vireze la bugetul statului in momentul emiterii facturii.

Analistii fiscali, dar si reprezen-tantii patro-natelor sustin ca marirea cotei de TVA cu 5% va amplifica blocajul financiar deja exis-tent, iar efectele se vor mani-festa imediat dupa aplicarea noii cote de la 1 iulie, urmand ca din toamna evaziunea sa atinga cote importante. "Nu trebuie sa fii vizionar ca sa iti dai seama ca marirea TVA de la 1 iulie va conduce
 in mod sigur la majorarea blocajului financiar  existent si va contribui inevitabil la cresterea evaziunii. Va fi un blocaj care se va manifesta intre firme, intre firme si stat si intre stat si companii.

Companiile inregistreaza in prezent intarzieri la plata TVA catre buget, dar si invers exista intarzieri foarte mari la rambursarea TVA de la stat catre firme; e clar ca fenomenul se va amplifica de la 1 iulie. Fenomenul neplacut care se va suprapune va fi cresterea evaziunii: consumatorii platesc cresterea de TVA, dar banii nu vor ajunge la buget, ci la diversi interpusi pentru ca exista un traseu sinuos intre firme", ne-a declarat avocatul Gabriel Biris, consultant fiscal.

O opinie similara are si purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, care sustine ca din toamna vom avea in economie un suprablocaj financiar. "Daca rambursarea TVA intarzia luni de zile, fenomenul se va accentua din toamna. Intreprinderile mici si mijlocii vor fi cele mai afectate", spune Agathon. In prima luna de la aplicarea cotei majorate de TVA, probabil incasarile vor creste, insa spre toamna scaderile vor fi semnificative, sustine presedinta Asociatiei Comitet Sectorial al ramurii textile-confectii.

Integral in Romania Libera