Economiile noastre bancare, ineficiente in fata inflatiei

Data publicarii: 01-07-2010 | Finante-Banci

Daca inflatia va creste mai mult decat valoarea bonificatiilor, deciziile luate, ieri, de banca centrala ar putea face ca o buna parte dintre clientii bancilor sa-si retraga banii din depozite

Deciziile luate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea face ca o parte dintre clientii bancilor care au depozite sa incerce sa si le retraga, spun analistii financiari chestionati de EVZ. Asa cum mentionam si in articolele precedente, BNR nu a modificat dobanda de politica monetara, valorarea ei ramanand la un nivel de 6,25%.

Mai mult, rezervele minime obligatorii atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta, au ramas nemodificate, in prezent valorile lor fiind de 15% si respectiv 25%. "Sunt hotarari menite sa inspire caldura. Pe piata bancara aceste decizii vor duce la dobanzi ale depozitelor real negative", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Potrivit lui, o parte din cei care au depozite ar putea sa-si retraga banii daca inflatia va ajunge la un 8%-9%, iar bonificatiile la economii nu sunt decat de 7%, avand in vedere ca vor fi impozitate si castigurile la depozite cu 16%.

Integral in Evenimentul Zilei