Preturile au crescut intr-o noapte cat in Ungaria in 6 luni

Data publicarii: 02-07-2010 | Economie

Preturile alimentelor de baza au crescut, ieri, cu 8%, in medie. In tara vecina, majorarea TVA a dus la o crestere treptata a preturilor, cu 1,3% lunar.

Ieri, marile magazine au fost ocolite de clienti, care s-au grabit sa-si faca provizii cu o zi inainte. Motivul: preturile au explodat peste noapte. Vestea cresterii preturilor i-a speriat pe romani: miercuri-seara, oamenii au luat cu asalt hipermarketurile pentru a face ultimele cumparaturi cu TVA de 19%. La raioane a fost aglomeratie, iar cozile de la case si de la cantare aminteau de vremuri apuse.

Angajatii magazinelor spun ca au fost la fel de solicitati ca si in zilele precedente sarbatorilor: "Au cumparat baxuri-baxuri, de parca ar fi fost Craciunul sau Pastele. N-au luat niste produse anume, ci si-au incarcat carucioarele cu de toate: carne, oua, ulei, zahar, fructe, dulciuri, de toate". Si au avut si motive sa o faca: intr-o singura noapte, preturile alimentelor de baza (ulei, zahar, lapte, carne, legume) au crescut, in medie, cu 8%. Asta, spre deosebire de Ungaria, unde, dupa "ridicarea" TVA, s-a ajuns la aceeasi crestere in sase luni, patronii alegand sa mareasca preturile treptat, cu 1,3% lunar.

Integral in evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: