Cea mai mare pensie din Romania: 8.600 de euro

Data publicarii: 05-07-2010 | Actualitate

Desi este perceputa ca fiind tara in care pensionarii mor de foame si in care pensia minima este dintre cele mai mici din UE, Romania plateste o pensie care le bate pe cele din Europa, peste 8.600 de euro. In celelalte tari europene, diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare pensie nu este nici pe departe asa mare, raportul ajungand la 1 la 4.

La fel ca si in cazul salariilor bugetarilor, unde, inainte de aplicarea legii unitare de salarizare, raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu era de 1 la 70, aceeasi regula se aplica si in cazul pensiilor.

Dupa cum anunta premierul Emil Boc incercand sa justifice necesitatea eliminarii pensiilor speciale, cea mai mare pensie din Romania se plateste unui judecator, care primeste lunar peste 37.000 de lei, adica echivalentul a aproximativ 8.600 de euro, potrivit incont.ro. Pensie pe care o va primi in continuare, desi pensiile speciale au fost eliminate, pentru ca magistratii au reusit sa-si salveze la Curtea Constitutionala pensiile de serviciu.

Astfel de cazuri vor fi insa din ce in ce mai putine, avand in vedere ca incepand din luna iulie, toate pensiile speciale, mai putin ale magistratilor, vor fi recalculate, iar in unele cazuri diminuarile vor ajunge chiar si la 80%.

In acest context, Romania va putea fi considerata ca fiind tara care plateste unele dintre cele mai mici pensii din UE, cel putin in ceea ce priveste pensia minima garantata.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: