BCE critica Guvernul Romaniei pentru reducerea salariilor angajatilor BNR

Data publicarii: 06-07-2010 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE), care apara masurile de austeritate fiscala adoptate in Uniunea Europeana, a criticat decizia Guvernului Romaniei de a reduce cu 25 la suta salariile angajatilor Bancii Nationale a Romaniei, se arata intr-un articol aparut marti in ziarul britanic 'The Financial Times' (FT).

BCE a avertizat ca actiunile Executivului incalca tratatele Uniunii Europene, care permit autoritatilor monetare sa opereze independent si fara interferente politice. De asemenea, BCE a avertizat si Guvernul Ungariei, care intentioneaza sa reduca salariul guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei.

BCE nu si-a exprimat opinia referitoare la ideea generala a reducerii salariilor celor care se ocupa de politica monetara in tarile puternic afectate de criza si nu a avut obiectii la reducerea voluntara a remuneratiei adoptata in ultimii ani de guvernatorii Bancii Centrale a Irlandei. Totusi, punctul de vedere al BCE ar putea declansa critici din cauza excluderii angajatilor bancilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Guvernul Romaniei a anuntat in mai ca va reduce cu 25 la suta salariile tuturor angajatilor din sistemul public, inclusiv angajatii Bancii Nationale a Romaniei, pentru a indeplini tinta de deficit de 6,8 la suta din PIB, stabilita cu FMI.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: