Previziunile FMI pentru economia globala: Una calda, una rece

Data publicarii: 09-07-2010 | Finante-Banci

Vestea buna e ca, potrivit FMI, economia mondiala va creste anul acesta intr-un ritm mai alert decat se preconiza. Vestea proasta e ca, tot conform predictiilor FMI, recuperarea ar putea da piept cu riscuri majore iar ritmul cresterii ar putea incetini din nou in 2011.

"Desi prezicem ca recuperarea economica va continua, e evident ca riscurile au crescut subit", a spus Olivier Blanchard, economistul-sef al FMI, intr-o declaratie ce insoteste cel mai recent raport al Fondului Monetar International pe tema economiei globale, publicat joi. "Cum Europa se va descurca cu problemele fiscale si financiare, modul in care statele avansate vor realiza consolidarea fiscala si modul in care tarile emergente isi vor reechilibra economiile sunt factorii care vor determina rezultatul", crede Blanchard, citat de International Herald Tribune.

Pana acum, cresterea a fost mai solida decat se estima, mai ales in Asia si in alte piete emergente, ceea ce a determinat FMI sa-si modifice previziunea estimand o crestere globala de 4,6% in loc de 4,2% cat estima in luna aprilie.

Recuperarea ar putea fi periclitata de amenintarea nivelelor crescute a debitelor nationale ale mai multor tari europene care ar putea declansa o criza financiara mai larga, avertizeaza FMI.

Ingrijorarea ca Grecia si alte state europene s-ar putea gasi in imposibilitatea de a-si achita datoriile nationale erodeaza increderea in solidiatea bancilor din unele tari ale Zonei euro. Mai departe, aceasta situatie creeaza dificultati financiare intrcat bancile au inceput sa devina reticente la a se imprumuta reciproc.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: