Codruta Kovesi: Banii negri merg in afaceri aparent legale

Data publicarii: 09-07-2010 | Economie

Procurorul General al Romaniei spune, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca gruparile infractionale s-au 'modernizat', dar ca in tara noastra crima organizata este tinuta sub control.

"Sunt mai multe lucruri care ma nemultumesc si as pleca de la cateva principii generale. Ca sa ai o activitate eficienta, in primul rand trebuie sa ai resurse umane care sa corespunda calitativ si cantitativ. In momentul de fata nu avem asa ceva. Lucram cu 500 de posturi vacante de aproximativ patru ani. Sunt procurori care au in lucru cate 2.000 de dosare. Spre exemplu, la Satu Mare am avut o schema de personal ocupata sub 50%" - a declarat Procurorul general.

La intrebarea "Ati resimtit vreodata presiuni politice?", Laura Codruta Kovesi spune: "N-am fost sunata de politicieni. Nu mi s-a cerut sa dau anumite solutii. Poate ca au fost presiuni asupra procurorilor de caz, in situatiile in care s-au comentat foarte mult aceste dosare. Au fost foarte multe cazuri dezbatute la televizor si exista tentatia de a intra in direct pentru a explica faptul ca lucrurile nu stau asa."

In legatura cu tendinta romanilor de a reclama aproape orice, procurorul general ofera cateva cifre: "Avem 1.400.000 de dosare intr-o societate cu 18.000.000 de adulti. Asta inseamna ca un roman din cinci este implicat, sub o forma sau alta, intr-un dosar penal. Acest lucru nu corespunde cu cresterea infractionalitatii" si adauga ca sunt 'foarte multe sesizari ca s-au furat borcane de muraturi din pivnita".

"Am constatat in ultima vreme o 'modernizare" a gruparilor infractionale. Din banii pe care ii obtin din savarsirea de infractiuni, fac afaceri aparent legale. Isi angajeaza consilieri si desfasoara, pe un anumit palier, activitati licite, iar pe un alt palier activitati ilicite. Majoritatea activitatilor ilicite le fac prin persoane interpuse pentru a nu se ajunge la ei. Dar din punct de vedere al crimei organizate, eu zic ca Romania tine lucrurile sub control", a declarat Codruta Kovesi despre modul in care opereaza grupurile infractionale.

Adevarul via Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: