Cum a pierdut economia romaneasca inca un an

Data publicarii: 12-07-2010 | Economie

2009 trebuia sa fie anul recesiunii in forma de "V", 2010 este anul recesiunii in forma de "U", iar 2011 ar putea deveni anul recesiunii in forma de "L".

Toate prognozele economice pen-tru 2010 au trecut de pe plus pe minus dupa inun-da-tii si majorarea TVA. Astfel, Romania ar putea ramane printre ultimele tari ale UE cu scadere economica, alaturi de doua state baltice: Lituania si Letonia. Mai mult, daca pana acum 2011 era considerat anul reluarii unei cresteri economice robuste, de pana la 5%, prognozele sunt acum mult mai modeste si au inceput sa apara deja primele estimari cum ca recesiunea va continua si anul viitor.

Alte curbe de sacrificiu

Cea mai pesimista analiza le apartine olandezilor de la ING. "A trebuit sa ne mo-di-fi-cam asteptarile moderat optimiste in privinta Romaniei pentru a indica o contractie a PIB de circa 3% in acest an, ca urmare a implementarii de la 1 iulie a reducerilor salariilor in sectorul public cu 25% si a majorarii TVA de la 19% la 24%. Aceste masuri vor afecta sever consumul in 2010 si in anul urmator", se arata in analiza bancii. Totodata, ING a revizuit si prognoza pentru anul urmator de la o crestere economica de 0,2% la o contractie de 2,2%, institutia financiara anticipand ca rezolvarea dezechilibrelor fiscale va necesita masuri si mai dure in urmatorii ani. ING estimeaza o reluare a cresterii economice abia in 2012, cu un avans al PIB de 2,9%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: