Cum sa folositi relatiile pentru a va angaja

Data publicarii: 12-07-2010 | HR/Cariere

Networkingul, un mod de promovare atat in viata profesionala, cat si in cea personala, poate oferi sansa gasirii unui job sau a unui partener de afaceri.

Cum multe joburi va-cante sunt cu-nos--cute doar de catre cei din inte-rio-rul unei organizatii, o referinta sau un pont la momentul potrivit poate fi o ocazie buna pentru gasirea unui loc de munca. "Networkingul se practica in recrutare, atat in cautarea de joburi de catre candidati, cat si in selectarea candidatilor de catre angajatori", precizeaza Mirela Marinescu, recruitment director al grupului APT.

Networking reprezinta un concept care poate fi adap-tat cu succes in gasirea unui loc de munca pe baza dezvoltarii unei largi retele de cunostinte. "Daca «network» inseamna retea, lega-tura, atunci «networking» inseamna construirea unei retele", explica Ana-Maria Vi-garu, manager Viany Con-sul-ting, care crede ca, daca in viata privata apelam la cunostinte si rude pentru a primi un sfat sau o recomandare, putem face acest lucru si pe plan profesional.

Oferiti recomandari

"Networkingul mai sem-ni-fica si alegerea interdependentei in locul izolarii, astfel incat pune in contact oamenii si infor-matia in beneficiul reciproc al tuturor celor implicati", completeaza Vigaru. In plus, Diana Andrees-cu, managing partner Global HR, specifica faptul ca networkingul repre-zinta socializare si ca este benefic atat timp cat stim ce dorim sa obtinem de la o astfel de retea si cum sa o gestionam in timp. Pentru a putea intretine o astfel de retea, participantii trebuie sa respecte anumite "reguli", care le pot creste beneficiile in cadrul acesteia.

"Regula de baza este seriozitatea. Sinceritatea si comunicarea directa duc, de asemenea, la un networking eficient si durabil", spune Andreescu, care sustine ca deschiderea pe care o manifestam influenteaza direct modul in care persoanele din reteaua respectiva vor interactiona.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: