Forbes: Cele mai profitabile planuri de pensie

Data publicarii: 12-07-2010 | Finante-Banci

Chiar daca economia se afunda in recesiune, inca poti sa acumulezi suficienti bani pentru a fi in siguranta la a doua tinerete. "Forbes Romania" iti arata pe ce instrumente financiare trebuie sa mizezi. Incearca sa economisesti, pentru ca oportunitatile de plasare a banilor vor fi astfel mai multe, iar pe termen lung poti obtine randamente mai mari.

Ne este usor sa ne imaginam unde ne vom petrece concediul, cum ne vom schimba masina sau cate etaje va avea casa in care ne vom muta. Planificam viitorul copiilor, dar nu ne gandim ca peste 20-30 de ani ne vom retrage din activitate.

Pentru ca miracolul imbogatirii peste noapte printr-un plan spectaculos de investitii exista numai in filme, iar vremea scurtaturilor investitionale a cam apus (in cazul in care nu faci parte din categoria privilegiata a guvernantilor), lipsa unui plan eficient de retragere te poate pune in dificultate.

Recupereaza pierderile

Nu te amagi ca te poti refugia dincolo de caderile pietelor financiare. Dar invata sa rezisti, sa recuperezi pierderile, sa-ti conservi si sa-ti imbunatatesti portofoliul. Asadar, nu-ti abandona planurile de retragere la pensie si nici nu te amagi ca statul te va proteja. Afla de ce deficitele bugetelor de pensii nu mai pot fi finantate de stat pentru a intelege de ce trebuie sa te indrepti catre sistemul privat. Anul trecut, fondurile private obligatorii si facultative au avut randamente care au depasit 16%.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: