Saracirea prin credite a populatiei

Data publicarii: 14-07-2010 | Finante-Banci

Ziarul Financiar a calculat, de curand, cuantumul ratelor la banci ale populatiei. S-a folosit de doua variante, iar cifra rezultata a fost cam aceeasi. Ratele ajung anual la vreo 5 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din castigurile salariale nete din economie. E mult, e putin? Ziarul nu pune aceasta problema. In ceea ce ne priveste insa, credem ca este cruciala. Si raspunsul nu se poate contura decat incercand sa vezi pentru ce se cheltuieste acest sfert din incasarile salariale nete.

Inainte de toate, sa observam ca acest sfert ar putea sa fi devenit deja o treime in urma re-du-cerii cu 25% a salariilor bugetarilor. Dupa estimarile bancilor insele, vreo 25% reprezinta bugetarii in totalul contractantilor de credite, deci impactul scaderii respective de salarii in castigurile globale din salarii este undeva la 6-7 puncte procentuale. Ceea ce, avand in vedere ca ratele la banci nu se schimba, duce ponderea acestor rate in totalul de-acum redus al castigurilor salariale spre o treime.

O treime se poate spune ca este imens! Si, evident, aceasta treime reprezinta o medie, luandu-i in considerare si pe salariatii care n-au luat credite. Tot evident deci, pentru cei ce au luat credite partea din castigurile lor care se duce pe rambursari este dramatic mai mare! Dar mult mai important este faptul ca aceasta parte sugrumatoare din salarii este cheltuita acum fara ca beneficiarii sa se fi ales cu ceva. In putine cazuri este vorba de o locuinta, cazuri in care cei ce au de platit macar stiu de ce o fac. Desi trebuie mentionat ca tot mai multi dintre acestia nu mai pot face fata ratelor in conditiile gatuitoare stabilite de banci.

In rest insa, produsele pentru care s-au angajat creditele - automobile si ce sa mai vorbim de electrocasnic si electronice - si-au injumatatit, in cel mai bun caz, valoarea sau nu mai au practic nici o valoare, nemaiexistand vreun mobil pentru care se platesc ratele de rambursare. La o treime, in medie, cheltuieli din salarii pentru nimic, populatia nu poate deveni decat mereu mai saraca, intrucat a si pornit de la un nivel de saracie cel putin relativ fata de standardele decentei.

Integral in Romania Libera