Soros: Euro e de vina pentru criza europeana

Data publicarii: 15-07-2010 | International

Mai exact modul in care a fost gandita moneda unica, inca din 1992, crede celebrul finantist George Soros. Acesta a vorbit la Universitatea Central Europeana din Budapesta despre lacunele euro-ului.

"Keynes ne-a invatat ca deficitele bugetare sunt esentiale pentru politicile contraciclice in perioade de deflatie, dar cu toate astea, guvernele de peste tot se simt obligate sa le reduca sub presiunea pietelor financiare", a spus Soros in prelegerea sa care poate fi citita integral pe site-ul New York Review of Books. "Intr-o perioada in care si autoritatile chineze apasa pe frana, aceasta ar putea incetini economia globala si poate determina chiar o noua recesiune".

Soros argumenteaza ca Europa este pe valul acestei crize din pricina deficientelor monedei unice. "Euro a fost o moneda incompleta inca de la inceput", a spus finantistul. "In 1992, Tratatul de Maastrict a stabilit o uniune monetara fara o uniune politica. Euro dispune de o banca centrala comuna, dar nu e o trezorerie comuna", aminteste Soros. Euro este un construct lacunar, iar arhitectii sai au stiut asta. S-au asteptat ca deficientele sa fie corectate cand vor devein acute.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: