Presedintele BCE sugereaza majorarea dobanzii de politica monetara in octombrie

Data publicarii: 01-09-2006
majorarea dobanziiPresedintele Bancii Central Europene (BCE), Jean Claude Trichet, a declarat, joi, ca este nevoie de o "vigilenta puternica" pentru a contracara riscurile inflationiste, ceea ce, conform analistilor, este un semn ca BCE va majora dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta din octombrie. "O vigilenta puternica ramane esentiala pentru a obtine stabilitatea preturilor. Vom face tot ce este necesar pentru a contracara presiunile inflationiste, chiar daca deciziile nu sunt deja luate. Am folosit in repetate randuri cuvantul vigilenta si stiti probabil ce inseamna", a spus Trichet intr-o conferinta de presa.

Presedintele BCE a precizat ca politica monetara se va adapta la conditiile economice, iar o schimbare a acestei linii poate avea loc, daca "asumptiile scenariului de baza" vor fi confirmate.

In opinia lui Trichet, riscurile inflationiste sunt in crestere din cauza pretului in crestere la petrol si a expansiunii creditului. Conform estimarilor BCE, inflatia va fi anul acesta intre 2,3% si 2,5% iar anul urmator va fi intre 1,9% si 2,9%

Banca Central Europeana si-a revizuit pozitiv prognoza privind cresterea produsului intern brut in zona euro, la un nivel situat intre 2,2% si 2,8% pentru 2006,  iar pentru anul urmator estimarea este intre 1,6% si 2,6%. Desi riscurile au crescut, mediul economic global este inca favorabil, iar comertul zonei euro cu Marea Britanie este mult mai important decat cel cu Statele Unite ale Americii si viceversa, a spus Trichet. El a subliniat de mai multe ori in timpul conferintei ca este nevoie de reforme structurale pentru a fi create noi locuri de munca si a se imbunatatii standardul de viata..

Banca Central Europeana a decis, joi, sa pastreze neschimbat nivelul dobanzii de politica monetara, la 3%. Inflatia anuala in zona euro a atins, in luna august, nivelul de 2,3%, fata de nivelul de 2,4% din luna iulie, conform celei mai recente estimari publicate, joi de oficiul european de statistica Eurostat. Tinta anuala de inflatie urmarita de BCE este de 2%.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: