Piraeus Bank vrea sa cumpere ATEbank si Hellenic Postbank

Data publicarii: 15-07-2010 | Finante-Banci

Piraeus Bank SA, a patra banca din Grecia, a facut joi o oferta de 701 milioane de euro pentru preluarea unor pachete de control la doua banci controlate de statul grec, ATEbank si Hellenic Postbank, in caz de succes oferta putand sa dea nastere celui mai mare grup bancar din Grecia, transmite Reuters.

Piraeus estimeaza ca aceasta tranzactie va genera sinergii in valoare de 300 milioane de euro si este un raspuns la apelul facut de guvernul grec in favoarea restructurarii sectorului bancar local.

Anterior, ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou, a cerut bancilor locale sa se adapteze la noul context de criza cu care se confrunta Grecia. Potrivit lui Papaconstantinou, bancile elene trebuie sa adopte masuri care 'sa asigure competitivitatea'.

Tranzactionarea actiunilor celor trei banci a fost suspendata la bursa de la Atena. Anuntarea unei posibile fuziuni a trei banci elene a declansat o crestere semnificativa a cotatiilor actiunilor bancilor grecesti. Actiunile EFG Eurobank Ergasias, a doua banca din Grecia, au crescut cu pana la 7,4 procente, actiunile liderului pietei National Bank of Greece au crescut cu cinci procente, o crestere similara fiind inregistrata si de actiunile Alpha Bank, numarul trei pe piata bancara din Grecia.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare controlate de banci grecesti, printre care Alpha Bank, Banca Romaneasca (controlata de National Bank of Greece), Bancpost (controlata de Eurobank EFG), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: