Peste 50 la suta din IMM-uri si-au redus activitatea

Data publicarii: 19-07-2010 | Economie

Conditiile economice dificile i-au constrans pe mai bine de jumatate dintre micii intreprinzatori sa-si diminueze productia in primul semestru al acestui an. Majoritatea intreprinzatorilor mici si mijlocii din Romania considera ca punctul culminant al crizei va fi in acest an.

Mai bine de jumatate dintre antreprenorii mici si mijlocii se asteapta ca perioada de varf a crizei economice sa fie resimtita in cursul acestui an, in timp ce 25% din ei considera ca 2011 poate fi un an chiar mai dificil decat 2010, se arata in "Carta Alba a IMM-urilor", lansata vineri de Consiliul pentru IMM-uri.

Un mediu de afaceri "stanjenitor"

Intrebati cum au evoluat afacerile de la inceputul crizei, respectiv din octombrie 2008, aproape jumatate dintre intreprinzatori au raspuns ca si-au redus activitate, iar 43% ca aceasta se situeaza in aceiasi parametri. Totodata, in 2009 peste 60% dintre firme au avut performante inferioare celor din 2008 si numai 17% dintre IMM-uri au performat peste nivelul anului anterior.

In aceste conditii, majoritatea IMM-urilor au mentinut salariile, in timp ce 22% din ele au fost nevoiti sa reduca cheltuielile cu personalul. Interesant este ca, in plina criza, nu mai putin de 20% din cei intervievati au declarat ca au crescut nivelul salarial. Sondajul a urmarit si perceptia intreprinzatorilor fata de mediul de afaceri, in acest sens acesta relevand ca in 2010 aproape 80% dintre IMM-uri considera mediul stanjenitor pentru afaceri

Integral in Adevarul