Depozitul bancar, mai atractiv decat imobiliarele

Data publicarii: 19-07-2010 | Finante-Banci

Romanii vor prefera, ca metoda de securizare a economiilor, sa-si tina banii in banci decat sa investeasca in sectorul imobiliar, care s-a decredibilizat.

Aflate la aproape jumatate fata de varful atins in 2008, chiriile aduc un randament superior unui cont de economii. Cu toate acestea, vremurile in care investitiile imobiliare erau preferate in categoria alternativelor la inflatie si la instabilitatea financiara au trecut.

Insecuritatea creata de devalorizarea proprietatii, problemele unor dezvoltatori, precum si o posibila plasare gresita a economiilor ii determina pe tot mai multi romani sa ignore randamentul superior pe care il are in prezent investitia intr-o locuinta, in favoarea unui cont de economii, chiar si sugrumat de impozit si inflatie, se arata intr-o analiza a revistei "Capital".

Calcule pe termen mediu

Pentru a determina veniturile generate de un cont de economii in comparatie cu cele din real estate, a fost luat ca etalon echivalentul in lei al sumei de 60.000 euro. In 2008, cand piata imobiliara era inca in crestere, proprietarul unui apartament cu doua camere incasa un venit anual de 25.612 lei, la o chirie medie lunara de 580 euro.

Integral in Evenimentul Zilei