Cine este si ce studii are intreprinzatorul roman

Data publicarii: 19-07-2010 | Afaceri

Este barbat, casatorit, cu copii si are studii in domeniul tehnic - acesta este portretul-robot al proprietarului de mici afaceri, conform unui studiu realizat de Consiliul National al IMM-urilor.

Barbat casatorit, in varsta de 42 de ani, cu pregatire tehnica - asa arata, de cele mai multe ori, patronul roman, proprietar al unei firme mici sau mijlocii, potrivit unui studiu cuprins in Carta Alba a IMM-urilor. La sondaj a participat un esantion reprezentativ de 1.485 intreprinzatori, din toate regiunile tarii.

Astfel, peste 62% dintre persoanele care au curaj sa faca afaceri sunt barbati si doar circa 38% sunt femei. Pentru comparatie, in Uniunea Europeana doar un sfert din totalul intreprinzatorilor sunt femei.

Totodata, cei mai multi dintre micii patroni (35,4%) au intre 45 si 60 de ani. Doar 5% au pana in 25 de ani, iar aproape un sfert au o varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, potrivit studiului.

O treime dintre patroni au doar liceul

In timp ce aproape 40% dintre micii patroni au pregatire tehnica, 23% au studii economice, iar restul provin din alte profesii. Majoritatea oamenilor de afaceri (80%) nu au studii postuniversitare. De altfel, aproape o treime dintre micii intreprinzatori romani si-au incheiat pregatirea profesionala la absolvirea liceului, arata sondajul.

Integral in Evenimentul Zilei