Depozitarul Central ar putea deveni si banca

Data publicarii: 19-07-2010 | Finante-Banci

Depozitarul Central ar putea deveni si banca, a declarat luni directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, cu ocazia semnarii a Protocolului pentru inaugurarea Grupului de Utilizatori pentru aplicarea sistemului TARGET 2 Securities in Romania.

'Se discuta despre elaborarea unei directive europene care ar permite Depozitarelor Centrale sa fie si banci, iar intentia forurilor europene este de a aproba aceasta directiva cat mai rapid', a spus directorul general al Depozitarului Central.

De fapt, ar fi vorba despre 'o banca cu scop limitat', care nu ar da credite pentru achizitionari de bunuri de larg consum, dar ar face servicii bancare de decontare. Conform Adrianei Tanasoiu, o banca a unui Depozitar Central ar acorda credite pentru decontare, pe termen scurt, cu garantii in instrumente financiare aflate in Depozitarul Central.

De asemenea, o asemenea banca nu ar primi depozite, dar ar putea acorda dobanzi daca un client nu retrage banii dintr-o tranzactie si ii lasa in banca.

'Activitatea Depozitarului Central se va schimba si in urma semnarii protocolului T2S. Astfel, acordarea de noi servicii ar putea creste ca pondere in timpul acordat la 40 la suta. Printre noile servicii cu valoare adaugata s-ar numara plata dividendelor sau imprumuturi de actiuni, cele din urma fiind in curs de aprobare'.

AGERPRES