Sotii Ceausescu au fost deshumati astazi

Data publicarii: 21-07-2010 | Actualitate

Sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumati miercuri. La exhumare s-au luat cateva probe biologice ce urmeaza a fi trimise la un laborator pentru testarea ADN. Astfel, se va putea afla daca ramasitele din cele doua morminte sunt sau nu ale sotilor Ceausescu. Testele ar putea dura pana la sase luni.

Sapaturile la locurile in care ar fi inmormantati sotii Ceausescu au inceput miercuri, in jurul orei 7.00, potrivit unui reprezentant al Cimitirului Ghencea Civil, presa neavand voie sa asiste. Potrivit sursei citate, membrii familiei sotilor Ceausescu au cerut ca exhumarea sa nu fie publica.

Deshumarea lor a avut loc la cererea lui Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu. Acesta vrea sa afle daca cei doi sunt ingropati in cimitirul Ghencea Militar. Vreme indelungata, Zoia Ceausescu a incercat sa demonstreze ca parintii ei nu sunt ingropati la cimitirul Ghencea Militar. A cerut si exhumarea lor, insa ani la rand magistratii nu au fost de acord. A murit si ea, fara sa afle adevarul.

"Nu era nevoie de nicio aprobare. Trebuia o aprobare doar pentru transport. Noi am parcurs un drum foarte lung pentru ca nu stim daca parintii sunt inmormantati acolo", a declarat pentru REALITATEA TV Mircea Oprean.

"Daca nu sunt ingropati aici, vom da statul roman in judecata, pentru ca el trebuie sa stie unde sunt ramasitele. Iliescu, Voican - Voiculescu, Petre Roman si ceilalti trebuie sa raspunda pentru aceste crime", a mai spus el.

In urma procedurilor desfasurate miercuri dimineata la cimitirul Ghencea Militar, s-a constat ca sicriul lui Nicolae Ceausescu nu era putrezit, ci doar innegrit de timp.

In aprilie 2005, Zoia Ceausescu, fiica lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, a cerut concesionarea mormintelor parintilor sai. Atunci, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a depus la instanta un act in care spunea ca nu poate onora cererea pe motiv ca nu exista nici un document oficial care sa ateste ca acolo este inmormantat cuplul Ceausescu.

In 30 septembrie 2005, Judecatoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei Ceausescu, dar obliga Ministerul Apararii Nationale sa demonstreze cu acte ca sotii Ceausescu se afla in mormintele respective.

Nemultumita de decizia instantei, Zoia Ceausescu a facut contestatie si a solicitat si efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea identitatii persoanelor ingropate in cele doua morminte din Cimitirul Ghencea Militar.

Anii au trecut, dar misterul nu a fost dezlegat. Dupa moartea Zoei Ceausescu, Valentin, unicul fiu supravietuitor al cuplului dictatorial, a continuat demersurile incepute de sora sa.

Dupa 4 ani de procese, in 2009 Valentin Ceausescu si cumnatul sau Mircea Oprean au obtinut certificatul de concesiune a mormintelor.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: