Romania, sub teroarea fiscala

Data publicarii: 22-07-2010 | Finante-Banci

Exista o discrepanta mare in legislatia fiscala intre gravitatea faptelor si nivelul penalizarilor. Nicolescu: Nu este normal ca pentru lipsa unei semnaturi sa dai o amenda de 1.000 lei, iar pentru o gestiune frauduloasa, 3.000 lei IMM cer dezvoltarea aplicatiilor online pentru evitarea coruptiei si o singura fisa fiscala

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au facut o serie de propuneri delegatiei FMI conduse de Thomas Story privind imbunatatirea colectarii fiscale din tara noastra si a relatiilor Ministerului Finantelor Publice cu contribuabilii, in cadrul intalnirii de luni de la sediul FMI.

Printre principalele propuneri facute de reprezentantii CNIPMMR privind relatia contribuabil - administratie fiscala, este generalizarea sistemului de transmitere a declaratiilor fiscale on-line pentru evitarea contactului direct cu personalul bugetar, pentru ca genereaza coruptie si birocratie, si fixarea unui termen de implementare obligatoriu pentru toate firmele (un an). De asemenea, fisa de platitor a firmei sa fie accesibila on-line (in prezent se ridica de la ghiseul ANAF), iar declararea contributiilor sociale sa fie intr-o singura pozitie (acum se face pe 7 pozitii diferite) si repartizarea lor conform unui algoritm (acum se face aleatoriu si trebuie sa le modifice ulterior contribuabilul, cu implicatii in contabilitatea proprie).

"Sistemul on-line va simplifica foarte mult declararea obligatiilor fiscale, si astfel dispare relatia directa dintre contribuabil si ANAF, care genereaza numai coruptie si birocratie excesiva. In plus, am mai solicitat declararea obligatiilor intr-o singura fisa fiscala, si nu 7 cum sunt acum si pentru care virezi o singura suma.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: