Bancile au retras masiv bani din Romania. Elvetienii au scos aproape tot

Data publicarii: 23-07-2010 | Finante-Banci

Bancile straine si-au micsorat expunerea pe Romania cu 4,5 miliarde de euro intre martie 2009 si aceeasi luna din 2010, pana la 82 de miliarde, potrivit datelor provizorii publicate de Banca Reglementelor Internationale. Cea mai drastica scadere este cea a creditorilor elvetieni, care, fara sa fie prezenti direct pe piata romaneasca, au taiat aproape toate liniile de finantare.

Bancile austriece, cu cea mai mare cota de piata in Romania, si-au redus expunerea cu aproape un miliard de euro, pana la 29,4 miliarde de euro, arata datele Bancii Reglementelor Internationale, supranumita si banca bancilor centrale. Cat despre creditorii francezi, acestia si-au taiat expunerea pe Romania cu 915 milioane de euro, intre martie 2009 si martie 2010. Bancile olandeze si cele belgiene au micsorat expunerea cu aproximativ jumatate de miliard de euro fiecare.

Singurii care au adus in plus au fost italienii si americanii - cu peste 100 de milioane de euro. Surpriza apare cand vine vorba de creditorii elvetieni, care nici nu sunt prezenti direct pe piata locala. Acestia si-au redus aproape integral expunerea pe Romania, de la 5,1 miliarde de euro in martie 2009, la 224 de milioane in aceeasi luna, anul acesta. Banca Reglementelor nu publica date comparative pentru bancile grecesti, insa acestea au, dupa cele austriece, a doua cea mai importanta prezenta in Romania, cu o expunere totala de 17 miliarde de euro. In total, statisticile Bancii Reglementelor arata o diminuare a expunerii intre martie 2009 si martie 2010 cu 4,5 miliarde de euro, pana la peste 82 de miliarde

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: