Ce fac companiile pentru a obtine bani: devin chiriase in propriile imobile

Data publicarii: 23-07-2010 | Afaceri

Pentru a face rost de bani pe termen scurt, tot mai multe companii isi vor vinde terenurile sau imobilele si apoi vor deveni chiriase in acestea. Dupa 10 sau 20 de ani, le pot rascumpara, dupa modelul leasingului

Din nevoia acuta de lichiditati si in conditiile in care creditele bancare sunt greu de obtinut, companiile recurg la o metoda mai putin uzitata pe piata romaneasca, dar folosita cu succes in alte state europene. Daca detin imobile sau terenuri, le vand si apoi firma le inchiriaza de la noul proprietar, putandu-si desfasura activitatea in continuare.

Deocamdata, metoda, denumita in limbajul de specialitate "sale and leaseback", este in stadiu incipient, insa expertii imobiliari estimeaza ca numarul tranzactiilor de acest fel va creste pana la finele anului. "Am inceput discutii timide pentru acest tip de tranzactii. Sper ca pana la sfarsitul anului o parte din valoarea tranzactiilor imobiliare prognozata de noi, de peste 500 milioane de euro, sa provina din migrarea si spre alte modalitati de finantare a companiilor.

Multe companii, in insolventa in prezent, ar fi putut fi salvate daca recurgeau la vanzarea proprietatilor si ulterior la inchirierea acestora", a declarat Cristian Ustinescu, seful departamentului investitii al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox, citat de Mediafax.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: