Care sunt cele mai stresante meserii

Data publicarii: 29-07-2010 | HR/Cariere

Jobul pe care il avem devine o sursa de stres atunci cand sarcinile si orele de lucru se inmultesc sau cand termenele-limita genereaza presiune psihica si fizica pe termen lung. Sursele de stres sunt diferite pentru fiecare meserie, iar ceea ce produce disconfort pentru cineva poate fi placut pentru altcineva. Unele profesii sunt mai dificile si cu nivel ridicat de risc.

"Sunt stresat!". Aceasta este propozitia pe care o auzim tot mai des in ultima perioada la oamenii din jurul nostru, diferiti in profesii si diversi in temperament sau stil de viata. Se vorbeste despre stres, indiferent de conjunctura si de activitate. Ce este, totusi, stresul? Dictionarele il definesc drept "rezultatul care se produce atunci cand asupra unei stucturi, a unui organism sau sistem actioneaza forte care ii strica echilibrul sau ii produce o stare de tensiune".

Cu alte cuvinte, stresul este consecinta unui cumul de factori emotionali, fizici, sociali, economici care presupun o reactie sau o schimbare. Stresul la locul de munca poate avea, de asemenea, origini multiple si, de ce mai multe ori, devine o consecinta periculoasa, ajungand sa afecteze si celelalte planuri ale vietii.

"Printre conditiile care determina aparitia stresului se afla supraincarcarea, lipsa aprecierii, termenele stranse, tipul de activitate, lipsa satisfactiei la job, lipsa controlului asupra zilei de lucru, orele lungi de lucru sau frustrarea legata de mediul de lucru", spune Elena Munteanu, consultant la compania de resurse umane Ascendis, divizia We Know How.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: