Ce trebuie sa stii cand folosesti cardul in strainatate

Data publicarii: 30-07-2010 | Finante-Banci

Daca alegi sa-ti petreci concediul in Austria, te poti descurca si fara numerar, ci doar cu cardul. In Italia, trebuie sa stii ca vanzatorii nu tin intotdeauna POS-ul la vedere, iar in Turcia si Grecia ai nevoie de cash pentru transport

Peste un milion de romani aleg sa-si petreaca anual concediul in strainatate. Cele mai frecventate destinatii de turistii romani sunt Turcia, Grecia, Croatia, Italia si Austria. Chiar daca plata prin card este o tehnica uzuala in aceste tari, cei care aleg sa-si petreaca vacanta de vara peste hotare trebuie sa stie ca in fiecare locatie exista anumite particularitati privind utilizarea cardului, atrag atentia specialistii MasterCard Europe.

De exemplu, Turcia este cunoscuta pentru dezvoltarea intensa a industriei cardurilor si pentru tehnologiile sale inovatoare. "Bancile turcesti deschid filiale speciale pe timpul verii si ATM-uri temporare in destinatiile de vacanta, asa ca cei care au un card la ei, nu vor duce lipsa de numerar", se arata intr-un studiu MasterCard Europe. In plus, turcii dispun de terminale POS (Point of Sale) mobile, astfel incat nota de plata la restaurant poate fi platita chiar la masa. In schimb, turistii care inchiriaza o masina si calatoresc in afara orasului ar trebui sa aiba la ei si numerar. Si in Grecia, zonele turistice ofera acceptare aproape in totalitate, iar de cash este nevoie doar pentru taxele de transport si bilete.

Integral in Adevarul