Un rau subacvatic a fost descoperit in abisul Marii Negre
Data publicarii: 02-08-2010 | MediuO echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Leeds a descoperit un curent masiv de apa sarata, un adevarat rau subacvatic cu un debit de apa de 350 de ori mai mare decat cel al raului Tamisa, curgand de-a lungul abisului marin al Marii Negre, modificandu-i geografia prin formarea unor canale si bazine, asemenea unui rau de suprafata, conform publicatiei The Telegraph.
Mai mult decat atat, acest rau subacvatic ce atinge adancimea de 35 de metri, are curenti, vartejuri si chiar si cascade, asemenea unui rau de suprafata. Daca acest rau ar fi fost la suprafata, ar fi fost in primele 6 cursuri de apa din lume in ceea ce priveste debitul de apa.
Aceasta descoperire ar putea oferi noi informatii despre felul in care viata extremofila este prezenta chiar si la adancimi enorme in apa marilor si oceanelor, departe de nutrientii, fitoplancton si zooplancton, prezenti in apele de suprafata. Astfel de rauri subacvatice poarta cu ele numeroase sedimente si substante nutritive.
Oamenii de stiinta au folosit un submarin robotic pentru a studia pentru prima oara un canal adanc, identificat pe fundul Marii Negre. Ai eu descoperit ca acest canal este de fapt albia unui rau subacvatic, un torent de apa sarata care modifica geografia abisala creand maluri si campii inundabile, asemenea unui rau de suprafata.
"Apa acestui torent este mai densa decat apa din jur pentru ca are o concentratie mai ridicata de sare si transporta foarte multe sedimente", a explicat Dr Dan Parsons, cercetator la Universitatea din Leeds.
Acest torent "curge printr-o albie formata pe platforma marina a Marii Negre, la fel cum un rau curge la suprafata. Campiile abisale ale oceanelor noastre sunt asemenea deserturilor de la suprafata, in sensul in care este foarte putin probabil sa gasim forme de viata care sa le populeze". Acesti torenti pot transporta substante nutritive chiar si la aceste adancimi, facand posibila dezvoltarea unor forme de viata extremofile, explica cercetatorul britanic.
Acest rau subacvatic se naste in zona Stramtorii Bosfor, acolo unde apa Marii Mediterane, mai densa si mai sarata, se scurge in bazinul Marii Negre, un fost lac cu apa dulce ce are un continut de sare mult mai scazut decat al Mediteranei.
Acesta este singurul rau subacvatic descoperit pana in prezent. Raul subacvatic curge cu o viteza de aproape 2 metri/secunda si are un debit de 22.000 de metri cubi de apa/secunda, de 350 de ori mai mare decat Tamisa si de 10 ori mai mare decat Rinul, cel mai mare rau din Europa. Cursul acestui rau subacvatic este de doar 60 de kilometri, dupa care se prabuseste intr-o groapa abisala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri