Cum am ratat investitii de opt miliarde de euro

Data publicarii: 03-08-2010 | Economie

Anii trecuti, companiile energetice anuntau ca vor sa realizeze 12 noi termocentrale, investitii care ar fi insumat opt miliarde de euro. In prezent, doar una dintre ele se mai construieste, restul proiectelor sunt fie abandonate, fie inghetate pe termen nedefinit. Criza economica, cadrul legislativ neclar si incoerenta din strategia energetica nationala sunt principalele cauze care au alungat investitorii.

In urma cu doi-trei ani, nu era trimestru in care companiile energetice sa nu anunte intentia constuirii unei noi termocentrale, fie pe gaze, fie pe carbune. Aceasta in conditiile in care productia de energie din Romania este detinuta de stat aproape in totalitate.

Mai mult, peste 85% din termocentralele din Romania sunt vechi de mai bine de 30 de ani, iar o parte dintre instalatii au termene de conformare la normele de mediu agreate cu Uniunea Europeana pe care nu le-au respectat, din lipsa banilor, si risca sa fie inchise.

Astfel ca investitorii din domeniu au mirosit terenul liber, dar nu numai ei. Marii consumatori industriali de energie au anticipat ca-si vor scadea costurile daca vor avea propria productie. Prin urmare, insumate, proiectele depaseau investitii de opt miliarde de euro.

Dintre ele, doar una se construieste efectiv, cea a Petrom de pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploiesti, care va fi gata anul viitor. Cu o capacitate de 860 de MW, unitatea va produce 8% din energia generata anual la nivel national.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: