De ce insista FMI pentru reforma pensiilor

Data publicarii: 04-08-2010 | Finante-Banci

Legea sistemului unitar de pensii ar trebui adoptata pana pe 15 septembrie, au avertizat reprezentantii Fondului Monetar International. In schimbul pachetului de sprijin financiar acordat Romaniei de institutiile internationale financiare si care va ajunge la 20 miliarde euro, autoritatile romane au fost atentionate, inca din primavara anului trecut, ca trebuie sa reduca cheltuielile bugetare, ponderea in PIB a salariilor bugetarilor, diminuarea cotei sporurilor in venituri si reformarea sistemului de pensii. Dupa aproape un an si jumatate de la incheierea acordului, reprezentantii FMI, aflati la Bucuresti, in aceasta perioada, pentru o noua revizuire a acordului, le-au reamintit guvernantilor ca legea pensiilor trebuie sa fie votata cat mai grabnic.

Expertii FMI au cerut Guvernului sa se asigure ca legea sistemului unitar de pensii va fi adoptata de Parlament pana pe 15 septembrie. In schimb, Executivul a insistat ca acest termen sa mai fie amanat macar pana la 30 septembrie, argumentand ca parlamentarii revin din vacanta abia la inceputul acelei luni.

Termene rapide

"FMI a cerut Guvernului sa se asigure ca legea sistemului unitar de pensii va fi adoptata rapid de Parlament, cel tarziu pana la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen sa fie amanat si impins macar pana la 30 septembrie, explicand ca parlamentarii sunt in vacanta si revin la lucru abia la inceputul acelei luni, astfel ca nu exista timp suficient de incadrare in termenul solicitat", potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern la inceputul acestui an, adoptat de catre Senat dupa mai multe luni de dezbatere si se afla in discutia Camerei Deputatilor. Cerinta expertilor internationali este justificata, potrivit vicepresedintelui CNS "Cartel Alfa", Petre Dandea, de necesitatea reducerii deficitului bugetului de pensii,prognozele indicand in continuare o adancire a deficitului spre sfarsitul anului.

Integral in Romania Libeara