In industrie, costurile de productie cresc accelerat

Data publicarii: 04-08-2010 | Economie

Preturile productiei industriale au ajuns la un ritm anual de majorare de peste 6% in iunie 2010, dupa ce anul trecut scazusera cu aproape un punct procentual. Cresterea cererii de marfuri industriale a favorizat si o majorare semnificativa a preturilor acestor produse, lucru care se va vedea, in curand, si in cosul inflatiei.

In iunie 2010, costurile de productie au crescut cu 6,23% fata de iunie 2009, dupa ce anul trecut au avut o usoara scadere fata de media din 2008, reiese din datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS). In ultimele 12 luni, practic toate sectoarele industriale au inregistrat majorari ale costurilor, de la productia de energie (+10,1%) la fabricarea bunurilor de capital (+0,5%).

Principalul factor care a favorizat aceste scumpiri este, desigur, cresterea continua a valorii comenzilor noi reprezentand cererea de marfuri industriale. Intr-adevar, de la scaderi anuale de peste 20% in vara anului trecut, comenzile noi din industrie au ajuns la cresteri de peste 20% in primavara lui 2010, tragand in sus si preturile acestor marfuri. Un alt factor favorizant ar fi relansarea exporturilor romanesti, in care masinile si produsele industriale manufacturate detin cea mai mare pondere.

Integral in Adevarul