Cat a imprumutat Romania de la creditorii straini

Data publicarii: 04-08-2010 | Finante-Banci

Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala au virat mai mult de jumatate din banii prevazuti in pachetul de finantare a Romaniei. Mai exact, 10,7 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, 2,5 miliarde de la Comisia Europeana si 300 de milioane de la Banca Mondiala. Expertii se asteapta ca Romania sa duca la bun sfarsit acest acord cu creditorii externi. In caz contrar, consecintele ar fi dramatice.

Romania a primit cinci transe de la Fondul Monetar International si doua de la Comisia Europeana. In total, FMI, Bruxelles-ul si Banca Mondiala au imprumutat Romania cu mai bine de 13 miliarde de euro. Mai avem de primit fonduri importante de 2,5 miliarde de euro de la COmisia Europeana pentru Trezoreria statului si inca aproape trei miliarde de la Fondul Monetar, care se vor duce in visteria Bancii Nationale a Romaniei.

Acordul de-acum merge bine, dar istoria relatiilor dintre Romania si FMI nu arata deloc la fel. Din 1990 pana in prezent, tara noastra a incheiat opt acorduri cu FMI, inclusiv cel parafat in 2009. Dintre acestea doar unul a fost finalizat cu succes: de cele mai multe ori, acordurile se rupeau dupa ce intra prima transa. Acum, analistii nu mai vad riscul ruperii acordului cu Fondul Monetar, mai ales in conditiile in care Romania pare sa fi invatat din greselile vecinilor.

Integral in Money.ro