Marfin Bank - in atentia procurorilor

Data publicarii: 04-08-2010 | Finante-Banci

Grecii de la Marfin tremura de frica procurorilor care ar putea sa includa banca in ancheta in care presedintele Bancii Transilvania este deja cercetat pentru spalare de bani si manipularea pietei de capital. O parte din banii pe care Horia Ciorcila si aghiotantii sai i-au folosit pentru a influenta bursa proveneau de la Marfin Bank. Se pare ca cel care a implicat banca in afacere este cumatrul lui Irinel Columbeanu, Stylianos Sofianos.

Acesta a fost schimbat din functie la scurt timp dupa ce banca a finantat afacerile grupului infractional condus de Ciorcila. In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca 8.918.671 de actiuni ale Bancii Transilvania au fost vandute pentru 21.404.762 lei de catre off-shore-ul Dodworth controlat de Ciorcila Horia catre Bank of Cyprus. Aceleasi actiuni fusesera gajate pentru un imprumut pe care firma cipriota controlata de presedintele Bancii Transilvania il contractase de la Marfin Bank.

La data de 22 iulie 2009 Dodworth Limited semna contractul cu nr. 21987-00 in baza caruia primea 6 milioane de euro. Firma garanta banii cu actiunile pe care le detinea la Banca Transilvania si care reprezentau 0.84% din capitalul social al acestei banci.
Interesant este faptul ca, desi actiunile respective au fost evaluate de "expertii" Marfin la 6 milioane de euro la data acordarii imprumutului, ele au fost vandute in final pe numai 5 milioane de euro, conform rechizitoriului

Integral in Curentul