Vasilescu (BNR): Masurile de austeritate duc la adancirea recesiunii

Data publicarii: 05-08-2010 | Finante-Banci

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la Realitatea TV că este posibil ca salariile bugetarilor să crească cu 10% la începutul anului viitor, dar în niciun caz nu vom putea vorbi de un final al perioadei de austeritate.

întrebat dacă se poate vorbi de o cresterea a salariilor cu 10% la începutul anului, Vasilescu a răspuns: "Este posibil. Important este că avem o perioadă de austeritate şi până la sfârşitul acestui an o să o ducem în spate, iar perioada de austeritate nu va sfârşi la începutul anului viitor. Va continua, dar probabil cu măsuri mai atenuate. Măsurile de austeritate, fără nicio îndoială, duc la adâncirea recesiunii. Dar nu avem încotro, trebuie să le luăm. Bugetul este bolnav, s-a produs un dezechilibru bugetar şi din păcate cam în multe ţări din Europa sunt astfel de dezechilibre. Nu putem să ne bazăm pe ajutoare din vecini. împrumutul de la FMI poate fi considerat un ajutor".

Vasilescu a subliniat că Fondul Monetar Internaţional nu face programe de guvernare. "Deciziile FMI au fost primite astăzi cu ostilitate. Multe idei s-au manifestat zilele trecute, mergând până la o decizie să plece FMI. E normal să apară atât de puternice resentimente faţă de FMI pentru că la noi în ţară această instituţie este asociată cu măsurile de austeritate, măsurile de austeritate sunt dureroase şi contribuie la adâncirea recesiunii.

Şi atunci se întreabă foarte mulţi dacă FMI ne aduce atâtea rele, de ce să nu plece, ce să mai caute aici la noi în ţară. Iată că lucrurile stau tocmai invers: FMI nu face programe de guvernare, FMI ne dă nişte bani, un împrumut în condiţii avantajoase şi, ca orice bancă care dă un împrumut, cere o garanţie, iar garanţia pe care o cere FMI stă numai şi numai în criteriile de performanţă", a spus Vasilescu.

Integral in Realitatea.net